Purjehdusohjeet

Tervetuloa purjehtimaan legendaarisella Swan 51 s/y Belmontilla! Tässä muutamia käytännön asioita avuksi purjehduksen suunnitteluun tai evästykseksi ennen köysien irrottamista.

Kaikkiin lisäkysymyksiin vastaamme mieluusti osoitteessa asiakaspalvelu@sy-belmont.com tai numerossa 050 5443789 Teppo Järä.

Mistä ja miten purjehdus alkaa?
Lähdemme normaalisti matkaan Helsingissä HSK:n satamasta (Vattuniemen puistotie 1, ks. kartta) ja Turussa Aurajoesta (Itäinen Rantakatu 50, ks. kartta). Ellei muuta sovita, palataan purjehdukselta samaan paikkaan.

Matkan aluksi kipparinne esittelee veneen sekä suunnitellun purjehdusreitin ja jakaa varusteet. Hän käy myös läpi veneessä liikkumiseen, purjehdukseen ja rantautumiseen liittyvät turvallisuuskysymykset. Kaikki kipparimme puhuvat sujuvaa englantia. Tarvittaessa taittuvat myös ruotsin, saksan ja venäjän kielet.

Tilaisuuden isännän/emännän on hyvä kertoa kaikista erityistoiveista kipparille ennen matkaa.

Pitääkö meidän osata purjehtia?
Ei pidä! Jo lyhyenkin purjehduksen aikana kipparimme mielellään perehdyttävät asiakkaamme purjehduksen perusteisiin, kuten ohjaamiseen, purjeiden nostoon ja trimmaukseen sekä navigointiin. Toiveemme ja tavoitteemme on, että asiakkaamme osallistuvat purjehtimiseen mahdollisimman paljon – se on paras tapa saada purjehdusretkestä kaikki ilo irti. Rantautumisiin ja purjeiden nostoon kipparimme ja kansimiehemme tarvitsevat usein myös pientä apua. Halutessanne voitte toki vain istua ja ihailla maisemia, henkilökuntamme hoitaa tarvittaessa kaiken.

Swan 51 on upea purjehtija ja Belmont on vielä vakioveneestä paranneltu versio, joten tämä purjehdusnautinto kannattaa maksimoida tarttumalla ruoriin ja vinsseihin!

Mikä on sopiva ryhmäkoko purjehdukselle?
S/y Belmont on katsastettu max. 18 asiakkaalle, yhteistyöveneemme s/y Panasonic max. 12 asiakkaalle. Isommille ryhmille järjestämme tarvittaessa useamman veneen.

Purjehduksillamme on aina ryhmän koosta ja purjehduskokemuksesta riippuen kippari ja 1-2 kansimiestä.

Mistä ruuat ja juomat?
Purjehduspakettimme sisältävät aina ruokailun: Kokopäivän purjehdukseen kuuluu aamiainen, lounas jälkiruokineen ja pullakahvit, iltapurjehdukseen pienempää suolaista purtavaa. Veneestä löytyy aina myös alkoholittomia virvoitus- ja ruokajuomia sekä kahvia ja teetä. Myös toiveidenne mukaiset alkoholijuomat saat meidän kautta ja laskutamme kaupan / Alkon hintojen mukaan.

Mitä mukaan purjehdukselle?

Lämmintä vaatetta. Veneeltä löytyy kaikille veden- ja tuulenpitävät kuoriasut sekä saappaat. Näiden alle on syytä varata omaa lämmintä vaatetta. Merellä suhteellinen lämpötila riippuu paljon tuulesta ja veden lämpötilasta, joten keskikesälläkin kannattaa varautua myös kylmyyteen. Pelastusliivit, kevyet paukkuliivit, löytyvät veneeltä.

Tasapohjaiset kengät tai tossut, joiden pohjan kuviointi ei ole kovin karkea. Hyvillä kengillä liikkuminen sekä kannella että veneen sisätiloissa on turvallista.

Aurinkolasit ja päähine.

Miten vene on varusteltu?
Asumismukavuudeltaan Belmontin varustus vastaa normaalia asuntoa. Aluksessa on kaksi wc:tä ja suihku. Asiakkaiden varusteille on runsaasti säilytystilaa. Makuutilat veneestä löytyy 11 hengelle. Liinavaatteista yms. sovitaan yöpyvien seurueiden kanssa erikseen.

Keittiöstä löytyy jääkaappi, uuni, liesi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, kattilat, paistinpannut, astiat jne. Veneessä on televisio tietokoneliitännällä sekä CD-soitin. Kännykän laturit ja hiustenkuivaimet toimivat normaalisti veneen 230 V pistorasioissa.

Onko purjehdus turvallista?
Tärkein turvallisuustekijä merellä on purjehtija itse. Rauhallisilla otteilla ja maalais- tai kaupunkilaisjärjellä pärjää veneessä mainiosti. Tarjoamme asiakkaidemme käyttöön pelastusliivit, joita toivomme käytettävän koko purjehduksen ajan. Tupakointi veneen sisätiloissa on kielletty.

Kokemuksemme mukaan suurimman riskin merellä aiheuttaa alkoholi: päihtynyt purjehtija on turvallisuusriski sekä itselleen että muille. Toivomme tilaisuuden isännän/emännän huomioivan tämän matkan ohjelmaa suunniteltaessa. Viimekädessä aluksen päälliköllä on velvollisuus keskeyttää purjehdus, mikäli matkan turvallinen jatkaminen ei turvallisuutta vaarantavan käytöksen takia ole mahdollista.

Kipparimme ovat kokeneita purjehtijoita ja heillä on vähintään Merenkulkulaitoksen myöntämä vuokraveneen kuljettajan kirja. Venevuokraamo Jahti Oy:llä on vakuutukset sekä venettä että asiakkaita varten.

Veneessä on A1-katsastusluokan mukaiset turvavarusteet, muun muassa pelastuslautta, 2 vhf-radiota, epirb-lähetin, tutka ja karttaplotteri.